Compost, Herinplantziekte

Compost werkt beter tegen herinplantziekte dan chemische grondontsmetting

Herinplantziekte van fruitbomen kan door diverse bodempathogenen worden veroorzaakt, vaak zelfs door meerdere tegelijk. In een Canadese studie werd gekeken hoe herinplantziekte kan worden tegengegaan op een veld dat vooral wat besmet met wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans). Chemische grondontsmetting met het in Europa niet toegestane dazomet had weliswaar op korte termijn de grootst effecten, maar liet ook een snelle herkolonisatie zien. Hiermee vergeleken had toepassing van 150 ton compost/ha, toegediend alleen in de rijen, het beste effect op groei van de jonge bomen en op de besmettingniveaus van wortellesieaaltje.

Commentaar: De toepassing van 150 ton compost is een enorme hoeveelheid. Het type compost moet met zorg worden uitgekozen. Uitproberen op een klein oppervlak is sterk aan te bevelen.

Watson & al. in Applied Soil Ecology, https://doi.org/10.1016/j.apsoil.2017.04.014