Bodempathogenen

Thielaviopsis basicola heet nu Berkeleyomyces basicola en B. rouxiae

Thielaviopsis basicola is een wereldwijd verspreid bodempathogeen die wortelrot veroorzaakt in veel dicotyle gewassen. In Nederland is de soort welbekend bij de teelt van bonen en wortels. Een recente moleculaire analyse van 41 isolaten van 13 locaties van deze soort door Nel en collega’s (Univ. Pretoria) leidde tot de conclusie dat deze isolaten in een eigen geslacht ingedeeld kunnen worden, die de auteurs vernoemden naar de bekend fytopatholoog M.J. Berkeley (1803-1889), Berkeleyomyces. Belangrijker is dat in de DNA-analyses gevonden werd dat de onderzochte isolaten ook nog eens konden worden ingedeeld in twee soorten, Berkeleyomyces basicola en de nieuwe soort B. rouxiae. Beide soorten hebben een groot verspreidingsgebied en komen ook in Nederland voor. Ze lijken beide een brede waardplantenreeks te hebben. Morfologisch kunnen beide soorten helaas nog niet onderscheiden worden.

Nel et al. in Plant Pathology, https://doi.org/10.1111/ppa.12803.