Biologische bestrijding, Bodempathogenen

Review over potentiële biologische bestrijders van Verticillium dahliae

Verticillium dahliae veroorzaakt bij een zeer groot aantal gewassen verwelking, zoals bij aardappelen, katoen en een aantal sierbomen. Hoewel veel onderzoek is gedaan naar biologische bestrijding, zijn er momenteel niet of nauwelijks effectieve producten op de markt. Deketelaere en collega’s van de Universiteit van Gent maakten een nuttige samenvatting van het werk dat op dit terrein gedaan is. Een grote variëteit aan potentiële biologische bestrijders is onderzocht, waaronder gram-positieve en -negatieve bacteriën, schimmels (asco-, basidio- en glomeromyceten) en oomyceten. Sommige van die kandidaten bleken Verticillium-verwelking te kunnen verergeren. Aangrijpingspunten van biologische bestrijding van Verticillium dahliae zijn de overlevingsstructuren van het pathogeen zelf, de rhizosfeer om infectie tegen de gaan, en verhoogde resistentie van de plant zelf met behulp van endofyten. De auteurs sluiten het review af met een beschrijving van de ideale eigenschappen van een succesvolle biologische bestrijder en waar deze gezocht kan worden. Mijn conclusie is: het is opmerkelijk hoe weinig er nog steeds op dit terrein bereikt is. Wie weet valt er van de Gentse gewasbeschermingsgroep meer te verwachten.

Deketelaere et al. in Frontiers in Microbiology, https://doi.org/10.3389/fmicb.2017.01186, open access